Хотел Панорама
Спа комплекс в Сандански

Балнеология

Вашето здраве е наша грижа!

Под специалните грижи и внимание на квалифицираните ни специалисти, в СПА-център "Панорама" ще сте едновременно отпочинали, здрави и красиви!

Град Сандански е разположен в полите на пл. Пирин на 224 м. надморска височина и край устието на р. Санданска Бистрица.

Известен е с уникалния си климат и лековити минерални извори (температури от 33 ° С до 83 ° С). Средна годишна температура въздуха 14.7 ° С. Град Сандански има славата на най-добрата естествена лечебница на бронхиална астма в Европа. Курорта се препоръчва и за лечение на различни белодробни заболявания, хронични ринити, синузити, неврологични заболявания, кожни алергии, някои бъбречни и урологични заболявания.

Изключително природно богатство са минералните извори поради хидрокарбонатно-сулфатното си съдържание. Изворите се класифицират в IV клас по системата на Карстенс-Александров. По поречието на р. Струма се намират 80 минерални извора, групирани в 13 находища. Някои по-известни от тях са: Турската баня, Чешмата на Мирото, Парилото и новия сондажен извор.

Използването на вода за лечебни е изкуство и наука в себе си.

Хидротерапията е прилагане на вода под някаква форма, било външно или вътрешно, в лечението на болестта и поддържането на здравето.
Водолечение се отнася до "лечение чрез вода", което произтича от емпиричната традиция и е с приложение да лекува всички болести чрез използване на водата, особено студената.

Балнеологията и балнеолечението се отнасят до науката за баните и техните терапевтични приложения.

Кренологията или Кренотерапията е наука и използване на водите от минералните извори.

Минералните извори може да се използват за лечение по четири основни начина.

Къпането е най-популярната форма на балнеолечението, и обикновено включва потапяне във вода в продължение на 15-30 минути.
Медицинското приложение на минералната вода е като приложение върху кожата на гореща или студена вода под формата  душове, концентрирани струи или други популярни методи използвани за лечение.

Консумацията на минерална вода също е много важна за лечение. Днес много от минералните води се бутилират и продават.
Вдишването на водни пари се използва за подпомагане на хората с астма, проблеми със синусите, алергии и други дихателни проблеми.
Докато балнеолечението е една от най-основните процедуи, които се провеждат в спа или курорт, други терапии често се комбинират като част от комплексна програма за лечение в едно за опазване на здравето, както и за лечение на заболяването.

Често се комбинират масаж терапия, натуропатия, физическа култура, физикална терапия, акупунктура, хиропрактични грижи, както и традиционните медицински грижи.

Балнеолечението е насочено към лечение на хронични заболявания, рехабилитация, преди и след хирургични процедури, както и превантивната медицина. Някои от хроничните заболявания, за които са балнеолечение помага, са ревматични заболявания, заболявания на кожата, заболявания на кръвообращението (особено умерена или лека хипертония), стомашно-чревни заболявания, хронични леки респираторни заболявания, периферните кръвоносни заболявания, свързани със стреса заболявания, автономна дисфункция на нервната система, хронични гинекологични заболявания  и. метаболитни заболявания (особено диабет, затлъстяване и подагра). При рехабилитация, балнеолечението помага за ударно възстановяване, спинална парализа, лечение на парализа, лечение след мозъчна операция или ортопедична хирургия, хронични ревматични заболявания и усложнения при пътно-транспортни произшествия и спорт, свързани с наранявания. Балнеолечение е полезно преди и след хирургични процедури, като например  заместители на бедра и операция на коляното. Балнеолечение се използва и в областта на превенцията на заболявания при възрастни , професионални заболявания, както и за изграждане на физическа сила и общ имунитет.